Inte hunnit...

Jag har inte hunnit uppdatera här på några dagar... 
I torsdags fick vi fria händer! Det var en av de roligaste dagarna vi haft hittills! :D Vi fick bla göra buketter till försäljningen vi hade i går (fredag). Jag valde att göra 2 redesbuketter till min lillebror och hans flickvänn som de skulle få efter den musikal de var med i. Sen hade min mamma beställt 2 buketter, så det var det jag hann med. :) 
Här några bilder på Albins bukett;
 
 
 
 
 
 
 
Här lite bilder på Linnéas bukett;
 
 
 

 
Det va jätte kul att få göra dessa buketter. Att försöka få till en "killbukett" och en "tjejbukett" :) 
Mammas beställning va till samma personer. ;) Dessa gjorde jag utan reden. 
Albins bukett;
 
 
 
 
Linnéas bukett;
 
 
Blev väldigt nöjd faktiskt! :) 
 
I fredags hade vi butiken öppen. Vi fick en snabbkurs i exponering, lite vad man ska tänka på för att det inte ska se rörigt ut. Vi fick lära oss kassa apparaten och inslagning av buketter. Det va jätte kul! :)
Så här såg det ut:
 
 
 
 
 
 
 
 
En SUPER rolig vecka! :)
 
Ja jisses vad tiden går! Nu har vi gått de 4 hela veckor som vi skulle gå i skolan innan vi ska ut på praktik. Nu en veckas självstudier och sen börjar praktiken! :D Måste erkänna att jag är bra nervös, men det ska nog gå bra. ;) 
Vi ses på Cattleya! :)

Bordsdekorationer

I dag har vi gjort 2 olika bordsdekorationer. 1 nivådekoration och 1 låg bordsdekoration. 
I nivådekorationen använde vi oss av försänkt oasis. Det innebär att den är avskuren en bit under krukans kant och man kan därmed använda sig av färre blommor än om den skulle vara förhöjd. Vid en förhöjd oasis måste man se till att få hela oasisen täckt med blommor och mellanstick, vilket kräver mer material.
Vi gjorde en grupp med olika nivåer och såg till att det fanns ett fokus, dvs något som sitter samlat i djupet. Vi pratade även om kontraster och dominanser. I denna dekorationen är dominansen vit med lime som kompliment. Ca 2/3 är vit färg och 1/3 är lime. 
En bild säger mer än tusen ord:
 
Denna får ni köpa för 169 kr på fredag i vår skola. Ta med kontanter bara! ;)
 
Den låga bordsdekorationen använde vi oss av en opak kruka. Dvs en kruka man inte kan se igenom. ;) I den hade vi sisoflor, ett transparant material och oasis. 
 
 
Denna lilla söta kostar 107 kr. :)
 
Solitär påsktema! :) Vacker som få! ;) 61 kr! Kom å köp! 
 
Vi har även gjort 3 buketter var som också ska säljas på fredag. Mer blir det i morgon! 
Nu, go natt!!

Corsage och påskpynt

I dag har vi fått plocka fram vår kreativa sida. Vi har gjort lite påskpynt som vi ska pynta våra buketter med som sen ska säljas i skolans egna lilla butik, "Sötknoppen", på fredag. Glömde att ta kort på allt men här är ett liltet smakprov.
Förberedelser...
 
En färdig...
 
Så kom ju Hollandsbilen i dag med mer härliga blommor! :) Dom skulle ju varuhanteras, dvs snittas och ta bort taggar och bladen längst ner på stjälken. Sen ska dom vattendra i ca 2 tim innan dom ställs i kylen. 
 
På Fredriks lektion fick vi göra ett corsage. Då använde vi oss av limteknik. Men eftersom man inte kan limma direkt på blad (det blir för varmt och bladet dör) så använde vi oasisfix för att få bladen att sitta ihop med varandra, Vi använde oss av salal blad som grund och jobbade vidare med vaxblomma, läderblad och krysantemum. 
Mitt resultat:
Stiftad och tejpad med floratejp. :)
 
 
 
 
 
Jag måste bara visa en bild på vad min son kom hem med från skolan idag! :)
 
 
Fint va?! :) Han kanske kommer gå i mammas fotspår... ;)
 
Pöss å go natt!

Sammanfattning

Blev inget bloggande i fredags, jag var så trött när jag kom hem... 
Vi gick igenom tekniklådan för att se vad vi lärt oss hittills. Vi pratade om invändig- och utvändig trådnig och att det är viktigt att välja rätt storlek på tråden. Att man använder sig av tejpningstekniken för stabilitet och för att materialet inte ska rosta. Stiftningstekniken ersätter skaftet på blomman. Skaftingsteknik - dubbelskaftning (gaffelskaftning) och enkelskaftning som man använder sig av vid tex brudbuketter. 
Sen fick vi göra en stiftad tärnbukett som skulle vara rund konvex med 90 graders vinkel. :) Det var super kul!
 
Lite förberedelser; 
Detta är gaffelskaftning, de till höger har jag tejpat med floratejp.
 
En bit på väg;
 
Färdig! :)
Har dekorerat med lite nålar och en gerbera. 
 
 
 
Var bara tvungen att lägga ut en bild på denna vackra Avalanche;
Visst är den vacker?! :)
 
I går (lördag) åkte jag, Amanda och Carina till Gustafssons blommor i Skultorp. Ingela Wall föreläste och inspirerade oss där. Var vekligen helt fantastiskt att gå omkring där bland alla vackra blommor och sen att få sitta och lyssna och bli inspirerad av någon som är så duktig! Hon fick allt att se så enkelt ut... :) Kanske inte så konstigt eftersom hon smyckat Nobelmiddagen! ;) 
Här kommer lite inspirationsbilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Härliga bilder! ;)
Sen åkte jag hem till min familj och hade lördagsmys! :)
 
Ett bra avslut på en bra lördag! :) 

Låg sorgdekoration

Denna vecka har gått i sorgens tecken... I dag gjorde vi en låg sorgdekoration. Denna skulle vara droppformad och symetrisk. Jag hade lite svårt att få till formen på den först. Men efter lite tips från "coachen" (Maria) så gick det lättare andra gången. Vi använde oss även i dag av radial teknik.
 
Så här ser den ut på bild;
 
Mitt första resultat;
Här ser man ju att germinin och nejlikan är för intryckta. Dekorationen får inte den där fina sluttningen riktigt. Men så kommer Maria med sina magic fingers och vips så blev det mycket bättre! 
Kolla bara;
Mycket bättre form! :)
 
Mitt andra försök gick bättre. Här har faktiskt inte Maria varit med sina magic fingers alls! ;)
 
 
 
Denna blev jag faktiskt riktigt nöjd med. Det är verkligen jätte roligt att jobba med oasis! :)
 
Detta fick vi också göra;
 
 
Detta är en slags parallell teknik. Alla blommor säts i linjer och ska vara lika långa. Väldigt effektfullt och stiligt! :)

Hög sorgdekoration

I dag har varit en SUPER rolig dag i skolan! Vi har gjort en hög, asymetrisk begravningsdekoration/sorgdekoration. Det man ska tänka på är att få den hög och att den ska slutta neråt-utåt som en trekant, grupperingen av blommor och viss linjeplacering - att blommorna sitter i olika höjd men fortfarande i samma grupp. 
 
Vi började med att blötlägga oasis och sen forma till den. 
 
Sen började vi sticka in cypressen runtom. 
 
Vi skulle tänka på att göra insticken i en radial linjeföring, dvs att det finns en mittaxel. Man jobbar hela tiden mot mitten i oasisen. 
Här börjar den ta lite form:
Här kan man se blommornas gruppering. De tre högsta blommorna är Arabicum och runt dem är det Steelgrass.  Sen jobbar man sig nedåt med två Flock liljor och tulpaner. På vänster sida stack vi in vaxblommor och på höger sida sitter Buplerum. På den högra sidan kan man börja skymta trekantens form. :) 
 
Nästa bild;
Nu har jag fått i Germinin, Nejlikor och Avalanche. Man får inte glömma mellanstick! Viktigt att täcka hela oasisen. Läderblad och Salal täcker bra! :)
Känner mig faktiskt väldigt nöjd med denna! Är ju trots allt nybörjare. 
 
 
 
I morgon fortsätter vi på begravningstemat. Ännu en rolig dag väntar! :)
 

Ny vecka nya tag!

Nu var det ny vecka igen! Bara 2 v kvar i skolan innan vi går ut på praktik. Känns jätte spännande och roligt! Då får ni komma in och handla hos mig på Cattleya! :)
 
I dag har vi pratat om och tillverkat kistbuketter, haft skriftligt läxförhör på 10 latinska snittblommor, varubehandlat alla blommor som kom med Hollandsbilen och pratat affärsidè med Karl-Johan. Man hinner med mycket på en dag! :) Blommorna som kom i dag ska vi använda oss av när vi ska tillverka kistdekorationer/buketter i veckan. 
Här instruerar vår lärare Maria oss i hur man bygger upp en kistbukett. Den ska bindas med spiralteknik men vara platt på baksidan. Mycket mellanstick så den blir "luftig". 
 
Japp då va det "bara" att sätta igång! Ser ju inte så svårt ut det där... :P
Här är en början iaf. Tråda nejlikor så dom inte går av så lätt.
 
Här är min första bukett med Cypress (Chamaecyparis lawsoniana), Nejlikor (Dianthus), Vaxblomma (Chamelaucium uncinatum), Flocklilja (Lilium citronella), Salalblad (Gaultheria shallon) och läderblad (Rumohra adiantiformis)
 
Tycker att salalbladet till vänster är lite felplacerat, men såg det först nu... ;)
 
Här är nästa bukett med samma innhåll, förutom att jag bytte ut nejlikorna mot vita rosor som hette Avalanche.
Reultatet;
Blev betydligt bättre tycker jag. Rosorna var dessutom mycket lättare att jobba med. 
 
Måste bara visa denna bild; 
Ett hav av avalanche! Vackert så en vill gråta! ;)
 
Vi har även dekorerat kvistar. Vi fick gå ut och hämta varsina kvistar som vi sen skulle surra fast provrör på me hjälp av färgad myrten tråd. Väldigt enkel men ack så snygg dekoration! Allt måste ju inte kosta så mycket...
Mitt resultat.
 
Kolla så vackert det blev! :)
 
Nu ger jag upp för i dag! 
Go natt go vänner!

Teknik och begravningsdekoration

I dag har vi beställt blommor till de två begravningsdekorationerna vi ska göra nästa vecka. 
Dessa blommor har vi beställt;
Snittnejlika (Dianthus)
Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis)
Trumpetlilja (Lilium longiflorum)
Bukettranunkel (Ranunculus asiaticus)
Ros (Rosa)
Strandveronika (Veronica longifolia)
Ädelcypress ( Chamaecyparis lawsoniana)
Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)
Tallmyrten eller vaxblomma (Chamelaucium uncinatum)
Plus lite grönt. ;)
Allt detta går i vitt och lime. Är sjukt taggad att få sätta igång med detta projekt! :)
 
Här är en bild från vår tekniklektion. Här lär vi oss att tråda, både invändig trådning och utvändig trådning. Detta är en utvändig trådning som ni ser. ;)
 
Invändig trådning;
 
Detta är för att förstärka stjälken på blomman. Eller om man tex ska ha den i en brudbukett så att man försiktigt kan böja den som man vill ha den. :)  I detta fall är det en gerbera (Gerbera x cantabrigiensis) som fått sätta livet till... 
Sen finns det något som heter effekttrådning. Det är när man gör en utvändig trådning som syns och ger en effekt på stjälken. 
Fick med oss lite blommor, tråd och oasis hem så vi kan öva i helgen. :) 
Nu fredagsmys med lite latin! :) Ha en bra helg alla fina! 

Parallellteknik

I dag har vi övat på paralellteknik. Det betyder att man ska binda växterna rakt mot varandra och inte i spiral som vi hittills tränat på. Viktigt att tänka på att få höjd och volym på buketten trots lite material. Lät ju ganska enkelt, tänkte jag men där gick jag bet... Väldigt klurigt att få växterna och canna pinnarna att stanna där man ville ha dem! Men som vanligt var det galet roligt! :) 
 
Här är mina förberedelser inför min första bukett:
 
Färdiga resultatet;
 
Gjorde 4 olika buketter. Här kommer resterande 3;
 
 
 
Den sista med germini i gillade jag mest. :) Dessa buketter är beställda och ska säljas på UF mässan i Skövde i morgon! Åk dit och köp vetja! ;) Vi har även slagit in de stora scenbuketterna och dessa små fina buketter i cellofan. 
De i andra floristklassen har lagt ner jätte mycket jobb på sina arrangemang som de ska sälja där i helgen. Kolla här bara! Får ju så mycket vårkänslor! :)
 
 
I morgon blir det tekniklådan. Ska bli kul att lära sig det med! :) 
 
Puss å go natt!

Redesbuketter till UF mässan!

I dag har vi fått göra något otroligt roligt! Vi har gjort scenbuketter till UF mässan som är på Skövde Arena fredag och lördag (8-9 mars) Vi gjorde jätte stora redesbuketter som dom kallas där man formar en stor krans av björkris som blir själva "redet". Därefter fäster man det på nejlikertråd som man har böjt till på detta vis:
 
Här nedan har vi börjat fästa den gröna myrteltråden. Vi använder oss av grönt därför att det här är en dold teknik. Det är inte meningen att tråden ska synas när vi börjar få i våra växter. 
 
Här har jag fäst mitt rede! :) 
 
Fredrik instruerar oss hur vi ska gå till väga när vi ska börja sticka i växterna. Viktigt att tänka på färgval, form  och effekt innan man börjar. Det ska vara närbo färger. Alltså dem i färgcirkeln som ligger nämast varandra så man inte blandar med många olika färger. Man ska heller aldrig ha en vit blomma i mitten!
 
Duktiga tjejer som kämpar med sina reden! :)
 
 
Här är Fredriks snygga bukett! Nu gäller det bara att få till nåt som ska likna den... :/
 
Här är mitt resultat:
 
 
 
Ett hav av vackra redesbuketter!
 
Tänk vad man kan åstakomma efter bara 8 dagar i skolan! :) 
 
Så nu får ni åka till Arenan i Skövde i helgen och beskåda detta mästerverk! :) Floristeleverna i den andra klassen kommer även stå där och sälja blommor. 
 
Ja förresten! En liten detalj...  ;)
 
Fick ALLA RÄTT på läxförhöret!! :D Plus en stjärna i kanten. ;) Tack för det! :)
 
Är helt slut efter denna dan så nu ska jag plugga 10 nya växter på latin sen blir det bingen! 

Produktiv dag!

I dag är det tisdag och det innebär att vi får varor från Hollandsbilen! :) Massor med blommor som ska varubehandlas, dvs ny snittyta, rätt temperatur på vattnet osv. I dag fick vi chansen att få gå in i lastbilen! :D Man höll på att tappa andan kan jag säga! Här kommer lite bilder från detta magiska ögonblick ;)
 
 
 
 
 
 
Det va en häftig upplevelse! :) Kolla bara på havet av gerbera! Underbart! :)
 
I dag hade vi vårt första skriftliga läxförhör! Vi skulle kunna namnen på 9 snittblommor både på svenska och latin. Tror att det gick bra. Var så himla nervös bara så det är möjligt att jag har blandat ihop dem... :P Nästa vecka är det förhör på 10 nya...
 
Vi har fortsatt att träna på spiralteknik. Vi fick även göra våra första runda bordsdekorationer! Det var hur kul som helst, men ganska svårt. Mycket att tänka på och lära sig. Men snart sitter väl det med! :) Här är min första dekoration ovanifrån:
 
 
 
Från sidan:
 
 
 
Härlig dag! :)
 

Vårkänslor

I dag hittade jag dessa underbara vid vår husvägg
 
 
Snödropparna har anlänt och nu är våren på väg! Helt underbart! :)  Det har varit en fantastiskt fin dag i dag.
En bild från vår altan:
 
 
Har tragglat de latinska snittblommorna i helgen. Eftersom jag har hus och barn med allt vad det innebär så känner jag att tiden inte alltid räcker till! Då är det tur att jag är kvinna så jag kan göra 2 saker samtidigt. ;)
 
 
Passade på att läsa medan jag lagade middag! :) Nu tror jag att dom sitter! :D  Tjoho! 
 
I går fick jag klart var jag ska vara på min praktik. Det blir på Cattleya i Mariestad! Blev så glad och det kommer bli jätte kul! :)
 
Äntligen måndag i morgon! Då ska vi binda buketter igen. :)
 

Mer bilder

Lite mer bilder från dagens övningar. Tränade på redesbuketten i dag igen och nu kändes det som om jag satte den någorlunda! :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här har vi ställt ihop alla buketter som vi gjort! Visst ser det härligt ut?! Ett helt hav med blommor! :)
 
 
 

Fredag...

Då va det fredag. Det innebär att vi slutar tidigt (kl 12) och att det är 2½ dag kvar tills jag får binda buketter igen... Har nog aldrig förut känt att jag inte vill att fredag och helgen ska komma! Men så känns det nu. Vill till skolan och öva i morgon också! 
 
I morse möttes vi av detta! :)
 
 
Vår underbara fröken, Maria, hade fixat morgon fika till oss! :) Hon är bra hon! :) 
 
I dag fick vi en "kund". Jag skulle göra en brudbukett åt ett ugnt par. En svår utmaning, men rolig. Detta är ju inget vi övat på alls utan vi fick improvisera och göra som vi själva ville. 
Resultatet:
 
 
Långt ifrån perfekt men roligt va det! 
 
Nu ska vi ha fredagsmys! I morgon öva på latinska ord.... Jippie... :P 
RSS 2.0