Mycket nu...

Usch vad slarvig jag varit med bloggen nu! Har inte skrivit på 1,5v! Jag har helt enkelt haft fullt upp. Förra veckan var jag på Carlssons handelsträdgård hela veckan. Dom öppnade ju en butik nere i stan i fredags så det har varit fullt upp med att färdigställa den butiken. :) Vi har jobbat till sena kvällar men vi har haft så himla kul! :D Tina, som jobbar där, är så himla lättsam och rolig så jag känner mig som en i gänget redan. :) 
Välkommen in i butiken!
 
Under uppbyggnad
 
Tina i fixartagen. ;)
 
MASSA grönväxter!
 
 
 
 
 
 
 
 
Fiiina lyktor! :)
 
 
 
Ett hav av azalea!
 
Här har jag gjort en nivåbukett med bollkryss, kål, monstera och black tie blad.
 
 
En halloween-bukett! I den är det kål, gerbera, rosor, salal och hypericum. Jag använde svart silkespapper rumtom och svart presentsnöre över för att få till lite halloween-effekt! ;)
 
 
 
I dag i skolan började vi med ett prov på varuhantering. Vi fick en varsin hink med bla rosor, krysantemum, germini, veronica, rosenstav, iris, stjärnflocka, anastasia, alstomeria, fontängräs mm. Vi skulle blada av, putsa stjälken, ta bort fula blommor/blad och snitta dem. Sen fick vi lämna in en beskrivning på vad man ska tänka på, vilken snittyta vedartad samt örtartad stälk ska ha osv. Fick faktiskt B på min bedömning och det är jag jätte nöjd med!
Sen fick vi träna på buketter, rundbundna och nivå. Här har jag gjort en rundbunden med stjärnflocka (astrantia major), anastasia, santini, alströmeria  (alstroemeria) och aspidistra.
 
 
I morgon väntar skolan igen. På lördag ska jag jobba helt själv på carlssons! (uppe i trädgårn) Hjääälp! Vad hände liksom? Trodde jag sa att jag kunde hjälpa Tina i butiken i stan, men helt plötsligt fick jag jobba själv i trädgårn då det fattades folk... Jaja, det går nog det med! :) 
 

Begravningskrans

Förra veckan övade vi på att linda kransar med cypress och sen dekorera dem. Först fick vi göra en i dekorativ stil. Det betyder att det är överflöd utav blommor och dekorationer. Den har en formbestämd yttre form och man kan göra den både symmetrisk och asymmetrisk. 
Det är viktigt att täcka oasisen helt. Man måste även tänka på att få balans mellan sidorna.
Jag började med att täcka en del av oasisen. Sen satte jag längderna, aconitum (trädgårdsstormhatt) och aspidistra. De ska ligga platt mot kransen, inte spreta ut. Sen satte jag mitten blomman, ros (rosa) för att sen kunna jobba utifrån den höjden. 
 
Här är den färdig! Har rosor (rosa), harört (buplerum), trädgårdsstormahatt (aconitum), freesia (freesia), aspidistra, texas gräs och plumosus. 
 
 
 
 
Sen var det dags att göra en valfri dekoration. Jag valde vegetativ stil. Men eftersom det inte växer så himla mycket blommor i naturen och jag ville ha lite blommor i så valde jag att göra till en avliden man som älskade naturen och trädgård. Jag hade i aconitum, buplerum, trädgårdsnejlika och ormhassel från trädgården samt naturmaterial från skogen.
 
 
Färdig! Jag blev jätte nöjd!
 
 
 
Men eftersom det inte var en renodlad vegetativ stil så gjorde jag om den med enbart material ifrån barrskogen. Det är ju det den vegetativa stilen bygger på. Man ska i stortsett ta ett spadtag i naturen och föra in i arbetet. Nu kan man ju inte vara så drastisk men jag valde att hämta inspiration från barrskogen. När man jobbar med denna stilarten ska man eftersträva det naturliga i varje växt. Man ska inte rätta till en växt som är sned eller "städa upp" så det ser ordnat ut. Det ska växa som det gör i naturen. 
Har hämtat mossa, kottar, bark, pinnar, blåbärsris och en liten granplanta. Tänk vad man kan åstadkomma med naturens material! :)
 
 
 
Det var alles för denna gång!

Tiden går fort...

Ännu en vecka har passerat... Hinner inte med allt jag vill!
I fortsättningen kommer jag vara på praktiken måndag och tisdag och i skolan onsdag-fredag. Det är för att jag ska hinna träna på allt innan S L U T P R O V E T... :/
Så, i måndags var jag på Carlssons igen. Det var omsnittning och städning i kylen samt vattning och det "vanliga plocket" som stod på schemat. På tisdagar kommer snittet och Tina brukar göra begravningsdekorationer. Jag tog hand om snittet och när det var klart fick jag göra en sorgbukett med tillhörande rosett. Jag använde lilja, dianthus, rosor, cypress, läderblad och eukalyptus.
 
 
Sen gjorde jag två buketter till försäljning med helianthus annus (solros), nejlika, hypericum, monstera och läderblad. Glömde visst ta kort på dem...
 
Jag fick med mig massa gamla blommor hem för att träna på att göra en hög/stående sorgdekoration på. 
 
 Oasishållare, petit...
 
Japp, jag slängde ihop den på ca 20 min. :) Haha! Den ser väääldigt tanig ut men jag har inget grönt fylle utan det är bara blommor i olika former och färger! Läcker va?! ;)) Tror den avlidne hade gråtit om denna dekoration hade hamnat på en begravning... Men jag tränade på formen och tyckte den blev helt ok med tanke på utgångsläget! ;) Använde mig i vilket fall som helst av radiell stickteknik. :) 
 
 
I skolan har vi tränat på kransdekoration. Vi har lindat halmkransar med cypress och sen dekorerat dem i dekorativ stil och en valfri stilart. Jag valde då den vegetativa som jag älskar! :)
Mer om det i nästa inlägg! :)

Öppet hus

Har varit en jätte rolig vecka med Elmia mässan och förberedelser inför öppet hus (som var i går) Jag, Sandra och Karina (från andra klassen) tog oss an en uppgift från Fredrik, nämligen att tillverka ett äppelträd. Det skulle stå inomhus och så skulle vi duka under med 3 runda bord och fint porslin. :) Fredrik hade sågat ner ett äppelträd och vi skulle sen utifrån det bygga till med grenar från ett paradisträd. Sötåsen har fått utmärkelsen ”skola för hållbar utveckling” och i stortsett allt från denna utställning kommer från milön runtom skolan.
Här är Sandra i full färd med att blada av trädet! :)
 
 
 
Här har vi börjat bygga på grenar från paradisäppelträdet kors och tvärs. Vi surrade fast dem med myrtentråd.
 
Liiiite skillnad på äpple och äpple! ;) Det till höger är ett normalstort äpple, då kan ni tänka er hur gigantiskt det i mitten är! ;)
 
Vi satte upp provrör i grenarna som vi satte rosor i. Blev jätte romantiskt! :) Vi har börjat forma till stjärnan på bordet av äpplen. 
 
En fin "servettring" som en av eleverna kom på!
 
Eleverna i Fredriks klass gjorde bollarna i oasis som står i krukorna. De gjorde även dekorations äpplen med röda kryss och rosor! :)
 
Här har vi klätt en stol i mossa. Gick åt mycket mossa då vi skulle klä tre stolar och 12 bordsben! :)
 
 
Vi dekorerade stolarna med blommor. 
 
Dessa ljusmanschetter kom jag på att vi kunde göra. Smart jag är va?! ;) Hehe... Tog av stjälken på krysantemumen, stack igenom myrtentråd och formade runt ljusen. :) Tada!! :D
 
Här är det helt färdigt!!!! Blev så himlans bra och mysigt! :) Man vill ju bara sätta sig och äta en romantisk medda! ;)
 
Min fina partner Sandra och jag. Nöjda över vårt arbete! :)
 
 
Butiken. Detta har de andra två klasserna producerat! Alla har varit så flitiga och duktiga så det höll världsklass kan jag lova! Jättesuperduperfint! :)
 
 
 
 
Vi hade en så rolig dag i går och sålde massa fina saker! Får en klump i magen när jag tänker på att vi snart är färdiga med utbildningen... Vill inte!!! :( Vi har så roligt så jag vill fortsätta plugga där resten av mitt liv! :P 
Pöss!
 

Carlssons handelsträdgård

Nu har jag börjat på min nya praktikplats, Carlssons handelsträdgård! :) Dom kommer flytta ner till centrum i november och det tror jag kommer bli jätte bra! 
Jag började i måndags med att snitta om alla blommor i kylen och bytte vatten. 
 
Jag bara älskar gladiolus!
 
Sen tog jag kassan, lite beställningar, faxade, hjälpte lite kunder, städade och diskade. :)
Måndagar brukar ju vara en städ och vattningsdag i butikerna. Så det var det jag hann med. Resten av veckan ska jag vara i skolan och hjälpa till med förberedelser inför öppet hus som är på lördag! :)
 
I dag (onsdag) var vi i Jönköping på Elmia garden flower grand prix!!!! :D Det var en helt otrolig upplevelse kan jag säga!! Här tävlar eliten inom floristiken! Alla var såååå duktiga och ingen verkade nämnvärt nervös! 
Här anländer vi! :)
 
 
Lite bilder från mässan
 
 
 
 
Vi fick en uppgift av vår lärare att följa en florists arbete. Jag och Carina i min klass fick följa Amanda Post från Amanda´s blommor i Karlskoga. Vi ska sammanfatta floristens arbetsgång, beskriva tekniska lösningar, färg/form, materialval, materialpreparering, effektivitet, frågeställningar osv...  Jag återkommer med min sammanfattning. 
Här ett litet smakprov på vag Amanda gjorde:
 
 
Har varit en rolig men lång dag. Jag är helt slut nu och ska stupa i säng! :P 
 
RSS 2.0