Formal linjär

Formal linjär stil
 
Vi har pratat olika stilarter och nu var det dags för den fomal linjära stilen. Forma på latin = något som bara angår formen och det här fallet är det den enskilda blommans form.
Man brukar säga "less is more", man ska använda så lite material som möjligt och utgå från materialets form. Den har ingen klar yttre form och det ska vara stramt och rent. Man utgår oftast från en liten bas (bilden nedan är det kulan) och jobbar utifrån den. Man jobbar med kontraster så som mörka och ljusa färger, blankt och matt, runt och kantigt, raka linjer och brutna linjer, opak och transparant, kontrast färger, grov- och mjuk textur, stort och litet osv. För att uppleva att ett material tex är blankt måste man placera ett matt material intill. 
Här nedan har jag jobbat med germini som är rund, rak och opak. Bakom är en plumosus som är transparant, lite trekantig i formen och lite böjd. Germinin är matt mot den blanka kulan. Kontraster i färgerna svart (kulan) och vitt trassel bakom. 
 
 
Här ska vi göra en krans i fomal linjär stil. Vi börjar med att linda den med vliseline för att dölja halmen.
 
Sen klär vi den med mossa. egentligen skulle det vara plattmossa men det hitta vi ingen så det fick gå med denna... Surrar fast den med spoltråd.
 
 
Sen är det bara att sätta igång och "leka"! ;) En svår stilart! Eftersom det inte ska vara någon bestämd yttre form så måste man ju bryta den runda formen kransen har på något vis... Inte helt enkelt och det lyckades jag inte riktigt med... Basen är den runda vita nålen på det mörka black tie bladet som i sin tur har tillandsia bakom sig som en kontrast. Blickfånget är den fyrkantiga germinin. Ja sen ser ni själva kontrasterna för övrigt! ;)
 
 
 
Jag gillar stilarten men den är väldigt svår! En riktig utmaning men det är kul! ;) Puss å go natt!

Vinterbröllop

Jag ligger lite efter med bloggen känner jag... Men men, det är bara att kämpa på det sista nu!
Som jag skrev i det senaste inlägget har vi gjort granar som vi skulle göra en häftig bordsdekoration med. Och eftersom vi alla ville öva mer på att göra brudbuketter så gjorde vi dem i vintertema med ett rede/konstruktion runt. 
Vi lindade inte handtagen eftersom vi skulle sätta dem i vasar, eller som Fredrik gjorde - bröt av dem. ;) Det hade känts onödigt att slita med ett fint handtag om det ändå inte skulle synas. Så vi började med att tejpa skafttråd med floratejp. Sen limmade vi fast dem i buketthållaren på detta vis.
 
 
V började med att täcka med grönt nedtill... Sen satte vi toppblomman och 4 rosor på sidorna. Vi använde oss av radiell stickteknik, dvs alla stjälkar mot en och samma stickpunkt.
 
 
Här har jag fått in både nejlika, kvistros och freesia. Älskar freesia!!! :)
 
 
 
Här är den färdig! :) Skafttråden vek vi ut i 90 gr och surrade fast redet på det. Känns som en riktig vinter-bröllop-bukett! ;)
 
Kolla vad häftigt det blev i vasen! Vi har rivit av cellofan och knölat till bollar som vi sen lagt i vasen och fyllt på med vatten. Ser ut som iskuber! :)
 
 
 
Medan två av mina klasskamrater åkte till Svenska mässan i Göteborg med Maria skulle jag och Fredrik duka upp detta fina vi tillverkat på Kanalskolan i Töreboda där det var öppet hus. 
Här har vi kommit en bit på väg! Titta å njut! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev så himla fint! :) 

Ut med det gamla...

...å in med det nya! Vi tog bort vitaminerna ur pelarna och ersatte dem med "krimskrams" ;) Nu skulle dessa väggar och pelare åka till svenska mässan i Göteborg. :) 
Nu skule de bli lite mer "juliga" men fortfarande i transparant stil! 
Här börjar det ta form!
 
 
Hej vad vi jobbar! ;)
 
Färdigt!
 
 
Stolta tjejer som lyckats bra! :)
 
 
 
Sen skulle vi göra granar och brudbuketter som vi skulle duka upp ett bord med på Kanalskolan. Det var bara att gå ut i skogen och hämta granris!
 
 
Sen in och göra granar!!
 
Vi klippte ner granriset i mindre bitar. Sen lindade vi fast dem med spoltråd på cannapinnar. Ganska tjockt nedtill och smalare upptill. :)
 
Carina fullt upptagen...
 
Glada Sandra med sin gran! :)
 
 
 
Haha! Snyggt Amanda! :P
 
 
Sen sprayade vi dem vita och klistrade fast konstgjord snö.
 
Tada!! Fina va??!!
 
 
Brudbuketterna kommer i ett senare inlägg...

Brudsmycke

I onsdags kväll åkte klassen (ja vi som är kvar) till Skövde stadshus för att locka ungdomar och vuxna att söka till vår skola! ;) Flera olika skolor stälde upp sina montrar och visade vad just de hade för utbildning att erbjuda. :) 
Amanda fick i uppdrag att vara brud dagen till ära och vi gjorde ett brudsmycke till henne. 
Vår lärarpraktikant, Sara utgick från ett prydnadskål. Hon mälade fast extra blad på undersidan av kålet så att det blev som en glamelikål! :) 
 
Här är inspirationsbilden. 
 
Här har hon surrat fast spoltråd för att kunna fästa "hänget" i sen.
 
Amanda gör iordning väggarna som vi ska ha med. Dessa är också i transparant stil. Det ska även i blommor i rör, precis som i vitaminpelarna. 
 
Här har jag klippt till limonium som jag ska surra fast på myrtentråd. Det ska sen fästas i "hänget".
 
Solbollar som ska vara med! :)
 
Se vad roligt vi har!! :)
 
Här har vi trasslat till massa spoltråd och format det så det blev luftigt (eftersom det är transparant stil) Sen fäste vi vinterbär, som är fastsurrade på myrtentråd, runt "spoltrådstrasslet".
 
 
Här börjar det bli färdigt. Det är solbollar, vinterbär, hypericum och limonium.
 
Här är fina Amanda som ska bli en vacker brud! <3
 
 
 
Ska ju givetvis vara ett hårsmycke med! Det fixade Vanja och Sandra till! :)
 
Här fixar Sara med det sista.
 
Se så fint det blev!
 
Det färdiga smycket med lite phalaenopsis på också. Blev så himla fin!
 
 
 
 
Här är den vackra bruden!!! Så himla fin blev hon!
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska ni få en sista bild från kvällen.... Vi var galet trötta efter en mycket rolig dag.... :P Haha!
Bjuder på den Amanda! ;) 
 

Vitaminpelare

I förra veckan gjorde vi vitaminpelare som vi skulle ta med till Högelidskolan för att visa upp vår utbildning för kommande gymnasieelever. I måndags gjorde vi "förarbetet" i skolan för att sen göra "finslipet" på plats på tisdagen.  
Här är de två pelarna som vi arbetade med. Det här är en transparant stilart. Det betyder att det är lager på lager, några opaka material (apelsin och lime) som kontraster, lekfullt, luftigt, dominans av linjer och transparant material. Vi har använt band i lime och trätt kors och tvärs genom pelarna. Sen trädde vi på apelsiner och lime på cannapinnar och fäste sen dem kors och tvärs i pelarna och fäste dem med buntband. 
 
 
Tanken var att det skulle vara vitaminpelare med exotiska blommor. För att få dit blommorna surrade vi fast myrtentråd på provrör som vi sedan fyllde med vatten och tog med oss till Högelidskolan. 
Blev en hel massa rör! :)
 
 
Så här kul hade vi det! ;) Är ju aldrig tråkigt ihop med mina fina klaskamrater!
 
Sandra med lime...
 
Högelidskolan! Här forsätter vi att sätta cannapinnar utanpå ställningarna. 
 
 
 
 
 
 
Här har vi fått fast rör med cymbidium orkidéer, rosenkalla (anthurium), steelgras som vi trädde hypericumbär på och harört (bupleurum)
 
Det blev sååååå snyggt!! :) Och så står fina Amanda och poserar i mitten, blir ju inte snyggare än så här! ;)
 
Som vanligt hade vi en jätte rolig dag! :)

Grönt är skönt

Ja just det temat, grönt är skönt, var det på Elmia mässan när garden flower grand prix gick av stapeln den 2/10. Vi fick en uppgift från skolan att följa en av de tävlande floristerna och dokumentera deras arbete. Jag och Carina fick följa Amanda Broms från Amanda´s Blommor i Karlskoga. Hon gick på John Bauer gymnasiet i Karlstad och har jobbat lite på trädgårn i Laxå. Den 15 september 2011 öppnade hon sin egna butik! :) Hon har tävlat 5 ggr totalt i sitt liv men denna tävlingen var det tredje gången hon var med på. 
Den första uppgiften de tävlande fick göra var en krans i valfri stil. De fick välja mellan en oasis och en mosskrans och de hade 100 min på sig att bli färdiga. Alla tävlande har likadana blommor, sen är det bara att välja vad man vill göra med dem. :) 
När vi var framme hade dom redan kommit en bit på väg. Här håller Amanda på med sin krans i oasis. När jag frågade hur hon hade tänkt med sitt arbete svarade hon att hon inte tänkt så mycket, hon bara gör och sen får man lösa allt eftersom. :) Bra svar där! :) 
 
Hon har använt sig av germini, rosor (rosa), krysantemum (chrysanthemum), rävsvans (amaranthus), astilbe, nejlikor (dianthus), prärieklocka (eustoma), snöbollsbuske (viburnum), persilja, brudslöja (gypsophila), texasgäs, aspidistra och hypericum.
Hon använde sig av parallell stickteknik och själva stommen har hon täckt med aspidistra som hon fäst med dekorationsnålar. För att få ett djup och en känsla i arbetet jobbade hon med olika höjder. 
Hon förberedde sitt material genom att putsa stjälkarna och preparera det innan hon stack det i oasisen, hon använde ingen trådning. 
 
 
Det färdiga resultatet! Jag skulle säga att det är den dekorativa stilarten. Mycket fin! :)
 
Vi gick runt och kollade in alla saker som fanns på mässan. Titta vad fint man kan göra av äpplen och murgröna! :)
 
 
 
 
Okej... Jag vet inte vad som hände men tydligen så tog jag inga kort när hon höll på med sitt brudsmycke... 
Jaja... Det andra tävlingsmomentet var brudsmycke/bukett i valfri teknik. nu hade dom 110 min på sig. Båda uppgifterna ska hålla i 24 tim var kravet. 
Amanda valde inte något säkert kort utan valde att göra något som hon aldrig gjort förut, nämligen ett brudsmycke av krans vilken man antingen kunde bära på armen eller hålla i handen. 
Hon tog den mosskrans man kunde välja att använda vid det första tävlingsmomentet. Hon lindade ullband runt och dekorerade med ullsnöre. Sen nålade hon fast sina blommor vilka var; brudorkidé (phalaenopsis), krysantemum (chrysanthemum), calla och snöbär (symphoricarpos). Hon valde att lägga materialet i en följsam form runt kransen och använde dekorationsnålar både som dekoration och för att fästa materialet med.
 
 
Här får en "riktig" brud prova smycket. Tycker den blev jätte fin men på tok för stor för ett brudsmycke. Men en jätte fin krans blev det! :)
 
 
 
 
Var bara tvungen att lägga ut lite bilder på andra brudbuketter! Skit coola! :) 
 
 
Här är vinnaren!  Sten Vasseur som jobbar på Grand Hotel i Stockholm. Så himla detaljrik och välarbetat smycke! :)
 
Nr 2, Johan Pettersson som jobbar på Floristkompaniet i Stockholm och var (som jag förstod det) förra årets vinnare. 
 
Det var en helt fantastisk dag vi hade på Elmia! Vi bara gick där och frossade i allt! :)
Kanske är det min tur att stå där någon gång? ;)
RSS 2.0